Geschiedenis

excellence since 1839

Van Besouw is niet van gisteren, maar kijkt terug op een lange historie: sinds 1839. Uitgegroeid van een degelijke wever van jute zakken naar een merk van eigentijds tapijt. Daar zijn we trots op.

niet van gisteren

Van Besouw werd in 1839 opgericht door Jan Van Besouw. Een vernieuwer op gebied van organisatie, productontwikkeling en sociale omstandigheden. 

In ruim 180 jaar groeide het bedrijf van een degelijke wever in jute zakken uit naar een productiebedrijf van bijzonder, hoogstaand en eigen tapijt. Veel is veranderd; de rijke ervaring is nog altijd de basis voor gedegen vakmanschap.

vernieuwing

Productinnovatie komt onverwacht. Het is Tweede Wereldoorlog. Van Besouw maakt inmiddels ook vloerkleden, maar de grondstoffen worden schaars.

De kleinzoon van Jan van Besouw, ook Jan genaamd, bouwt een papier spinnerij. Van Besouw papier worden garens gemaakt en verwerkt in karpetten. Vernieuwend. De toon voor de toekomst is gezet. 

premsela is de naam

We schrijven 1967. Van Besouw is inmiddels tapijtfabriek. De drang naar vernieuwing is blijvend. Weg van de standaards, weg van het kopiëren. 

Industrieel vormgever Benno Premsela wordt gevraagd om leiding te geven aan een designteam. Een bijzondere opdracht: "Ontwikkel een tapijt vanuit de gedachte alsof er nog nooit tapijt gemaakt is". Het resultaat is een revolutionair katoenen tapijt. Een lusjestapijt, gebreid met de naam 3801.

Een combinatie die de markt opschudt. Een ongewone grondstof voor tapijt en een totaal vernieuwende productiewijze. 


3801 wordt vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. Juist de combinatie van breien en katoen geven het befaamde lusjestapijt het bijzondere, schrijvende karakter.

vandaag de dag

In de achterliggende 180 jaar is veel gepasseerd. Met een enorme historie is Van Besouw nog altijd toonaangevend in de markt. Net zoals 180 jaar geleden: een voortdurende drang naar vernieuwing. 

Bekijk de collecties vraag stalen aan om vernieuwing te ervaren. 

Alles met één centraal doel: producten te leveren die elke ruimte het juiste karakter geven!

3801 design-klassieker

Ruim 50 jaar jong. En nog altijd een cijfer van naam. 3801 werd een begrip; de katoenen lus sprak tot de verbeelding. Waarschijnlijk het bekendste tapijt van de 20e eeuw en nog altijd zeer actueel.

katoen

Katoen werd van een inferieure grondstof een hoogwaardig garen. In combinatie met de breitechniek ontstaat het typische schrijfeffect. Katoen koelt, katoen plet. De natuurlijke eigenschappen die we optimaal benutten.

breien

Krachtige poolverbindingen en vooral: bijzondere effecten.
Dat een tapijt gebreid is, zie je in structuur. Of zoals bij de lusjespool: de polen vallen in alle richtingen.